Kūčių stalo
serviravimas yra ne mažiau svarbus nei ant jo išdėlioti patiekalai. Balta
staltiesė, ryškiai raudonos servetėlės, nekasdieniški indai ir keletas žvakių
šventinei vakarienei suteiks jaukumo bei iškilmingumo, o prie jų priderintos
subtilios kalėdinės dekoracijos padės sukurti skoningą ir darnią visumą.
Populiariausias ir tradiciškiausias pasirinkimas Kūčių vakarienei – baltos
spalvos staltiesė. Jos audinys yra derinamas prie šventinių indų: porcelianiniai
dailiau atrodys ant plonos medžiagos staltiesės, o keramikiniai – ant
storesnės. Renkantis servetėles, jų spalvą priprasta derinti prie ant stalo
stovėsiančių žvakių spalvos. Užvis geriausia, jei ji būtų tokia pati.
Kruopščiai išlankstytas servetėles dėkite ant užkandžių lėkščių.
Apdengus stalą
staltiese, metas išdėlioti įrankius ir indus. Kūčių vakarienei ypač tiks
baltos, raudonos, aukso ar sidabro spalvos lėkštės.
Kas kur dedama ant stalo? Pagrindinė
taisyklė - pirma naudoti kraštinius stalo įrankius ir tokia tvarka „eiti"
link lėkštės (pietų lėkštės): pirmiausia valgomasis šaukštas, vėliau žuvies
peilis su šakute, tada paprastas peilis su šakute.
Paskutiniai
akcentai – stalo papuošimai. Kūčių stalo puošybai tinka ir nedidelės į vazas pamerktos
žiemiškos puokštelės, ir subtilūs sidabriniais dažais apipurkšti eglių
vainikai, ir kitų augalų kompozicijos. Stalo viduryje galite padėti
įspūdingiausią kalėdinę dekoraciją, o likusias smulkesnes išdėlioti skirtingose
jo pusėse. Pakilios nuotaikos Kūčių vakarienei suteiks aukštos ir plonos
žvakės. Pagrindinė taisyklė: dėliodami paskutinius šventinio stalo puošybos
akcentus, nepersistenkite. Nepamirškite, kad tai tik šalutiniai elementai, o
svarbiausia rolė čia atitenka įrankiams ir patiekalams.
Informaciją parengė technologijų mokytoja Eglė Pečiulienė