2015 m. gruodžio 8 d., antradienis

Kaip gražiai padengti Kūčių stalą?


   Kūčių stalo serviravimas yra ne mažiau svarbus nei ant jo išdėlioti patiekalai. Balta staltiesė, ryškiai raudonos servetėlės, nekasdieniški indai ir keletas žvakių šventinei vakarienei suteiks jaukumo bei iškilmingumo, o prie jų priderintos subtilios kalėdinės dekoracijos padės sukurti skoningą ir darnią visumą. Populiariausias ir tradiciškiausias pasirinkimas Kūčių vakarienei – baltos spalvos staltiesė. Jos audinys yra derinamas prie šventinių indų: porcelianiniai dailiau atrodys ant plonos medžiagos staltiesės, o keramikiniai – ant storesnės. Renkantis servetėles, jų spalvą priprasta derinti prie ant stalo stovėsiančių žvakių spalvos. Užvis geriausia, jei ji būtų tokia pati. Kruopščiai išlankstytas servetėles dėkite ant užkandžių lėkščių.
   Apdengus stalą staltiese, metas išdėlioti įrankius ir indus. Kūčių vakarienei ypač tiks baltos, raudonos, aukso ar sidabro spalvos lėkštės.
   Kas kur dedama ant stalo? Pagrindinė taisyklė - pirma naudoti kraštinius stalo įrankius ir tokia tvarka „eiti" link lėkštės (pietų lėkštės): pirmiausia valgomasis šaukštas, vėliau žuvies peilis su šakute, tada paprastas peilis su šakute.
   Paskutiniai akcentai – stalo papuošimai. Kūčių stalo puošybai tinka ir nedidelės į vazas pamerktos žiemiškos puokštelės, ir subtilūs sidabriniais dažais apipurkšti eglių vainikai, ir kitų augalų kompozicijos. Stalo viduryje galite padėti įspūdingiausią kalėdinę dekoraciją, o likusias smulkesnes išdėlioti skirtingose jo pusėse. Pakilios nuotaikos Kūčių vakarienei suteiks aukštos ir plonos žvakės. Pagrindinė taisyklė: dėliodami paskutinius šventinio stalo puošybos akcentus, nepersistenkite. Nepamirškite, kad tai tik šalutiniai elementai, o svarbiausia rolė čia atitenka įrankiams ir patiekalams.

                            Informaciją parengė technologijų mokytoja Eglė Pečiulienė