2016 m. gruodžio 20 d., antradienis

Vario sulfato kristalas

  
   Sausio 19-21 dienomis chemijos kabinete mes, aštuntokai, eksponuojame iš vario sulfato druskos užaugintus kristalus.
   Šiais metais 8 -ųjų klasių mokiniams chemijos mokytoja davė užduotį -  užauginti kristalą. Vario sulfato druska, iš kurios mes auginome kristalus, yra mėlynos spalvos ir ją galėjome rasti trąšų parduotuvėse.
   Pirmiausia mes turėjome  įpilti į nedidelį stiklainį truputį daugiau negu pusę tūrio vandens.  Tada tame vandenyje reikėjo ištirpdinti mažą kiekį vario sulfato, iki tol, kol jis nebetirps. Kai druska nebetirpo,  įpylėme šį mišinį į indą, kurį galėjome kaitinti. Kaitindami vandenį su vario sulfatu, įbėrėme dar daugiau vario sulfato. Po to mišinį supylėme atgal į stiklainį ir padėjome atšalti. Kol mišinys šalo, mes prie pieštuko ar kito kokio pagaliuko pririšome vilnonį siūlą taip, kad jo galas kabėtų mišinyje. Kai mišinys jau buvo atšalęs, mes į jį   įdėjome siūlą. Po kelių minučių melsvas kristalas pradėjo augti. Kai kristalas jau nebeaugo, mes šiuos veiksmus pakartojome.
   Po savaitės ant siūlo galo jau buvo užaugę maždaug 2-3 centimetrų kristalai. Džiaugėmės, kad mums pavyko ši užduotis. Turėjo pavykti, nes mes jau mokomės chemijos ir mokėjome savo teorines žinias pritaikyti šioje praktikoje. Kristalas užaugo stulbinantis, mėlynos spalvos - labai gražus.
                                                              Indrė Padvilikytė 8a