2017 m. kovo 27 d., pirmadienis

Žemės diena ir ankstyvasis pavasaris

Vaizdo rezultatas pagal užklausą „žemės diena“           Žemės diena

   Kovo 20-oji  – Žemės diena. Per šią dieną būna pavasario lygiadienis, arba kitaip dienos ir nakties susilyginimas. Nuo Žemės dienos pradeda atsigauti iš po žiemos gamta, ilgėti dienos ir trumpėti naktys.
   Žemės dieną pirmąkart paminėjo Jungtinės Tautos. Paminint pavasario lygiadienį buvo sugalvota Žemės diena. Ši diena paminėta  tam, kad būtų sutvarkyta ir nešiukšlinama aplinka. Per Žemės dieną žmonės skatinami prisiminti gamtos reikšmę, tausoti ją ir apgalvoti, kokia ji svarbi mūsų gyvenime. Tai diena, kai kalbama apie mūsų planetai iškilusius pavojus,  visuomenės darnios raidos būtinybę, kad mūsų veikla žydinčioje planetoje nebūtų nukreipta tik beatodairiškai kurti  mūsų pačių gerovę ir patogumą.
   Kiekvienas žmogus gali būti naudingas mūsų planetai. Žmogui, norinčiam paminėti Žemės dieną, nereikia labai daug. Pakanka  neišmesti į aplinką šiukšlių ar pasodinti medį. Žmogui tereikia padėti gamtai, jei jis nori gražiai paminėti nacionalinę Žemės dieną.
                                                                                  
                                                                                                           Evita Vasyliūtė, 7b

                     Ankstyvasis pavasaris                               
   Ankstyvasis pavasaris – laikas, per kurį atbunda gamta. Tai laikas, ateinantis iškart po ledinių žiemos speigų. Jis pakelia iš žiemos miego visą gyvybę.
   Per ankstyvąjį pavasarį ir žmogus atbunda. Jį kas rytą paliečia gaivieji saulės spinduliai. Jie žmogui duoda energijos. Tas nevaldomas dangaus prisikėlimas privečia žmogų šyptelt.. Ankstyvąjį pavasarį žmonės pradeda ruoštis pavasariui, ilgai vasarai ir maloniai nuvarginantiems žemės darbams. Kai kuriems Žemės gyventojams ankstyvasis pavasaris yra tarsi atskaitos taškas, nes nuo to metų tarpsnio atbunda, prisikelia po žiemos rankos gamta.
   Šiuo metu laiku gamta nusidažo  žalia spalva. Medžiai pradeda augint lapelius. Gamta, pasikviesdama žalią, gryną ir natūralią gamtos spalvą, pamažu pradeda ruoštis vasarai. Ji ruošiasi apsiklodama žalia skara. Gražūs ir švelnūs pumpurai gatvėje praeiviams nušviečia veidą, įžiebia jų veiduose nuostabaus grožio šypseną ir savo švelnumu pakelia praeivių nuotaiką. Žmonės džiaugiasi pasimerkę ant pietų stalo pumpurus. Tie pumpurai paskatina per žmonių darbus pamirštą gerą nuotaiką bei padaro maistą skanesnį savo kvapu, paskleidžia į orą malonaus kiekvieno uoslei kvapo.
   Ankstyvą pavasarį metu pabunda iš saldaus žiemos miego gyvūnai. Jie džiaugiasi pirmaisiais ankstyvojo pavasario nuostabios saulės spinduliais ir fantastišku oro kvapu. Kartu su gyvūnų atbudimu skleidžia savo galvutes gėlės, norinčios stiebtis kažkur ten, nutolusios už tūkstančių kilometrų žvaigždės link. Gyvūnai nori paskanauti gėlių kvapo, kurios tik siekia įgyvendinti savo tikslą. Gyvūnai jaučia savo siela pavasarį ir gamtos budimą iš tingaus poilsio.
 
   Ankstyvasis pavasaris – laikas, kurio metu gamta dar neiššoko iš žiemos traukinio ir dar neįlipo į šilto pavasario paklodę. Tas laikas turi išskirtinių švenčių. Viena iš jų - gandrų parskridimo diena. Per ją dangum iš šiltųjų kraštų turėtų pakilt tūkstančiai baltaplunksnių ir turinčių oranžiniai raudoną snapą gandrų. Jie parskrenda džiuginti bei sklandyti Lietuvos žydrame skliaute. Kita svarbi ankstyvo pavasario šventė  -  Velykos. Ji skirta prisiminti gamtos atbudimą. Velykos skirtos pirmą kartą pasivaikščioti po bundančią, želiančią žolę ir ja išmarginti margučius. Ankstyvojo pavasario šventės - tarsi takelis iš vėlesnio pavasario  į vasaros pradžią.
 
   Ankstyvasis pavasaris yra ypatingas tuo, kad jis prikelia po žiemos miegu įmigusią gamtą. Tuo laiku viskas pabunda. Tai yra šilto bei nuostabaus vasaros laikotarpio pradžia.
                                                                                     
                                                                                                         Evita Vasyliūtė, 7b