2015 m. spalio 21 d., trečiadienis


 
    ,,Saulėtekio” progimnazijos tinklaraštis

                                                                                                                                              
               2015 m. spalis                                       Leidžia jaunieji žurnalistai
                                                                                                                                              

                               Mokyklai      40
                            ,,Saulėtekiui” 20              


                                                Tie lapai krenta, krenta lyg toli
                                                danguj nuvysta sodai; lapas mestas
                                                tarytum atsisveikinimo gestas.

                                                Ir žemė krenta per naktis žvaigždėtas
                                                vienatvėn iš visų žvaigždžių tyli.
                                                Visi mes krentam. Krenta štai ranka.
                                                Regi tu krentant viską lyg šią ranką.
                                                O vienas juk yra, kur švelniai renka
                                                ir laiko rankoj krentantį bet ką.

                                                                       R. M. Rilkė

………………………………………………………………………………………………

   Mylimas “Saulėteki”, artėja  Tavo  gimtadienis.  Koks nuostabus  šventinis laikas…

Skaitau R. M. Rilkę ir jaučiuosi  kaip jo eilėraščio veikėja.  Sakau, kad 

“pabunda širdyje nauji ir nuostabūs – kaip sapno gėlės – žodžiai, (…)

ir noriu užrašyti visą mūsų rudenį.”  



                   Mokyklos jubiliejaus proga kalbiname jos direktorių –
                                   gerb. Algirdą Gedeikį

Mokyklai jau keturiasdešimt metų, o kiek laiko Jūs dirbate joje?
Šioje mokykloje aš pradėjau dirbti  nuo 1992 metų, tad šį rugsėjį suėjo 23 metai.
O kiek laiko direktoriaujate?
Šioje ugdymo įstaigoje iš pat pradžių buvau paskirtas į direktoriaus pareigas, tad čia direktoriauju tiek pat laiko, kiek ir dirbu. Apskritai mokytoju dirbu 30 metų.
Ir kas per visą Jūsų darbo laiką šioje mokykloje pasikeitė?
1992 metais mokykla buvo 11-oji vidurinė (tuo metu  Panevėžyje buvo beveik pusė mokyklų buvo vidurinės). Joje vienu metu mokėsi net 1347 mokiniai. Keletą  metų mes netgi turėjome savo filialą darželyje, kur šiuo metu yra Kurčiųjų mokykla. O dabar mūsų mokykla – progimnazija. Taigi struktūriniu atžvilgiu gana smarkiai pasikeitė. O šiaip keitėsi daug kas: mokytojai,  mokiniai, dabar kitoks bendravimas. Nebeliko tiek daug mokinių, išnyko spūstys, atsirado daugiau jaukumo, mokykla tapo populiari. Labai džiaugiamės tuo, kad progimnazijoje yra norinčių mokytis  moksleivių. Tai yra didžiausia vertybė, kuri  geriausiai nusako mokyklos darbą.
Minėjote, kad esate dirbęs kitoje mokykloje. Kurioje?
Septynerius metus dirbau gretimoje (buvusioje 12-oje vidurinėje mokykloje), vėliau ji tapo ,,Verdenės“ pagrindine mokykla. Dabar jos nebėra – ją sujungė su M. Karkos pagrindine mokykla.
O prieš tapdamas mokytoju ar dar kur nors dirbote?
Taip, aš prieš kariuomenę baigiau Kauno kino menchanikų mokyklą ir du mėnesius Šiauliuose „Saulės“  kino teatre dirbau mechaniku.
Tapote direktoriumi, o kai buvote vaikas, kuo svajojote būti?
Nuo šeštos klasės svajojau būti archeologu, baigęs vidurinę mokyklą ketverius metus praradau, kol įstojau į Vilniaus universitetą ir įgijau archeologo specialybę. Tačiau archeologu dirbau tiktai būdamas moksleiviu. Kai dirbau Panevėžio dvyliktoje vidurinėje, kiekvieną vasarą  vykdydavau archeologines ekspedicijas ir joms vadovavau. O nuo tada, kai tapau administratoriumi, su archeologija reikalų nebeturiu.
 
Ar nepasiilgstate archeologijos?
Žinoma, galbūt kartais pasiilgstu. Vilniuje man buvo siūlyta po universiteto užsiimti miesto archeologija, bet darbas būtų buvęs labai sudėtingas ir nelabai mane traukė. Galvojau, kad galbūt čia, Panevėžyje, save realizuosiu. Jeigu būčiau neišvažiavęs iš Vilniaus, dabar gal būčiau archeologas.
Kai pats mokėtės mokykloje, koks buvote mokinys?
Oi, labai išdykęs. Bet jau nuo vaikystės turėjau lyderio savybių. Pionierių draugijoje buvau būgnininkas, nuo devintos klasės dirbau komjaunimo sekretoriumi. Paskui, studijuodamas, buvau profsąjungos pirmininku.
O savo mokyklos direktoriaus ar bijojote?
Savo mokyklos direktoriui mes tuo laiku baimės nejautėme, tačiau pagarba buvo. Nebijojau ir todėl, kad pirmuosius aštuonerius  metus mokiausi kaimo mokykloje, ten su direktoriumi buvome labai draugiški. Aš ir direktoriaus sūnus bendravome, jis turėjo kino būrelį.  Būdami šeštokai būdami vykomeį kino festivalį –  sukūrėme filmą. O vidurinėje mokykloje kažkaip neteko bendrauti su direktoriumi, nes matydavau jį tik iš tolo – jis mums nieko nedėstė.
Direktoriaus darbas turbūt gana nelengvas?
Taip, nes direktorius už viską atsako – už mokinius, už mokytojus, už kitus darbuotojus, už visą ugdymo procesą – kad ir kas atsitiks mokykloje, už tai atsakysiu aš.
O ką Jūs mėgstate veikti laisvalaikiu, kad nuo visos atsakomybės atsikvėptumėte?
Turiu didelį šunį Alonzo, auksaspalvį retriverį. Rytą, pusę šešių, ir vakare, apie penktą, einu su juo pasivaikščioti. Šiaip mėgstu kolekcionuoti, renku monetas su žirgais, ženkliukus, nuotraukas ir atvirukus su Panevėžiu, žiūriu filmus, skaitau knygas.
Kokia jūsų mėgstamiausia knyga ar rašytojas?
Turiu du mėgstamiausius rašytojus, jų esu nusipirkęs visas knygas. Kai kurias skaitau netgi po du sykius. Tie rašytojai – tai Erichas Marija Remarkas ir Isabel Allende. Jie yra labai skirtingi, vienas iš jų – vokietis, gyvenęs Antrojo pasaulinio karo metu ir apie jį rašęs, o Isabel Allende dar ir dabar yra gyva. Vieną sykį perskaičiau, kad ji rengia susitikimą, tad labai laukiau, jau buvau susiruošęs važiuoti  į Vilnių, bet niekas taip ir neįvyko.
Ar turite kokių baimių ar fobijų?
Nei baimių, nei fobijų.
Skaniai pavalgyti turbūt visi mėgsta. Koks jūsų mėgstamiausias patiekalas?
Tradiciniai lietuviški valgiai – cepelinai, šaltibarščiai. Aš viską valgau. Vienintelis dalykas, kurį nelabai mėgstu, bet prireikus – suvalgyčiau, yra želė. O šiaip maistui esu neišrankus.
Kadangi esate istorijos mokytojas, daug pasakojate apie kitas šalis, jų istoriją. O kokiose šalyse pats esate buvęs?
Skaičiuojant atgaline tvarka – šią vasarą buvau Turkijoje ir Latvijoje, prieš tai – Izraelyje, Vokietijoje, Italijoje, Lenkijoje, Vengrijoje, Čekijoje, Slovakijoje, Austrijoje, Danijoje. Dar planuoju per pavasario atostogas vykti į Dresdeną Vokietijoje.
Ir jei dabar reikėtų emigruoti į kurią nors šalį, kurią pasirinktumėte?
Jeigu labai reikėtų?
Labai. Būtinai.
Net nežinau. Visą laiką sakiau, kad turbūt ten, kur šilta, pavyzdžiui į Australiją.
Australijoje, sako, gyvūnai labai baisūs ir pavojingi. Daug vorų.
Daug vorų, sakai? Bet Australija juk didelė šalis. Europoje jau vietos nebėra – daug pabėgėlių, reikia kur nors toliau važiuoti. Į kokią Pietų Ameriką. Ar Australiją.
Panevėžyje yra daug mokyklų. Kuo ,,Saulėtekis‘‘  išsiskiria iš kitų?
Šio klausimo turbūt reikėtų tėvų klausti. Kodėl gi mums pirmiesiems jau trejus metus iš eilės sukomplektuoja klases? Na, visų pirma – jeigu veda daug mokinių į pirmąsias klases, vadinasi, turime gerus pradinių klasių mokytojus. Jeigu nori į penktąsias klases ateiti daugiau mokinių, nei yra vietų, tai jie mano, kad su gautomis žiniomis galės patekti į norimą gimnaziją. Vadinasi, turime gerus penktų – aštuntų klasių mokytojus. Galbūt ir aplinka jauki, mokytojai profesionalūs. Bet tiksliausiai atsakytų patys tėvai – juk jie nusprendžia, į kurią mokyklą vaiką siųsti.
O kokią reputaciją mūsų aštuntokai turi gimnazijose?
Labai lengva atsakyti. Jau gruodžio mėnesį bus mūsų tradicinis susirinkimas, kai į mokyklą ateina visų gimnazijų direktoriai arba pavaduotojai ir analizuoja, kaip sekėsi praeitos laidos aštuntokams, kaip jie jaučiasi ir kodėl  kviečia, kad eitų į jų gimnaziją. Apie mokinius kalba, kad ateina su labai geru žinių bagažu. Kad iniciatyvūs – čia kažkas leido laikraštį, vadinasi, ir ten leis.
Ar artimiausiu metu planuojamos kokios nors naujovės mokykloje?
Mokykloje nieko, tik šiais metais vyriausybė planuoja pereiti prie klasės krepšelio vietoj mokinio. Bet tai dar tik planai.
Švenčiame mokyklos 40-metį. Ko palinkėtumėte mokyklai, mokiniams?
Palinkėčiau, kad mokytojai nepristigtų energijos, sveikatos ir kantrybės. Mokiniams – kad jie pasakotų tik gera apie mokyklą, kviestų ir draugus, kad ateitų mokytis, kad mokykla kaip ir šiandien, taip ir po dešimt metų nepristigtų mokinių. Kol mūsų mokykloje bus mokinių, tol mokykla gyvuos.
                                                                                              Agilė Kučinskaitė, 8c