2015 m. gruodžio 16 d., trečiadienis

Muzika – tai širdies daina

Lapkričio 22-oji – šv. Cecilijos, muzikos globėjos, diena.
 
Kalbiname muzikos mokytoją Virginiją Skukauskienę.
 

Kiek laiko jūs jau dirbate muzikos mokytoja?

42 metus.

Ir kiek tų metų praleisti „Saulėtekyje“, kokie jie?

Net 35. Prieš daugelį metų, kai pradėjau  dirbti tuometinėje 11–oje vidurinėje, buvo labai daug dainuojančių vaikų. Klasės buvo formuojamos iki 12-os klasės, tad turėjome vaikinų, dainuojančių vyriškais balsais. Dainavo jaunučių, mišrus chorai, vokaliniai ansambliai, solistai. Su chorais dalyvaudavome visose miesto dainų šventėse, su mišriu dainavome  Vilniuje, Moksleivių dainų šventėje.  Labai gražūs buvo vaikinų ansamblio pasirodymai su daina iš spektaklio „Devynbėdžiai“.  Su mokinių grupe buvome paruošę koncertinę programą ir vykdavome pasirodyti į kitus rajonus. Dalyvavome  Frankofonijos  konkursuose, dainavome prancūziškai.  Džiugina dabar mokykloje susibūrusi dainavimo  grupė ,,Sol La Si“, su kuria mes visur dainuojame: 2013 metais  dalyvavome Respublikinėje giesmių šventėje, Aukštaitijos regiono dainų šventėje, o Vaidas Dzežulskis – buvęs mūsų mokinys – atliko solo partiją, man teko garbė diriguoti jungtiniam chorui, 2014 metais - Pasaulinėje  Žemės dienoje, Vaikystės šventėje. Dalyvaujame Gatvės muzikos dienos renginiuose.

Mūsų mokiniai dalyvauja įvairiuose konkursuose.  Ar yra kas nors  dalyvavęs  nacionaliniame konkurse, o gal net ir laimėjęs?
 
Mūsų mokyklos mokiniai yra dainavę „Dainų dainelės“ konkurse, su mišriu choru dalyvavome Vilniuje, Moksleivių dainų šventėje. Pirmasis mūsų mokyklos mokinys, dainavęs ,,Dainų dainelėje“, buvo dabartinė įžymybė Dominykas Vaitiekūnas. Taip pat  dalyvavo mergaičių trio. Vaidą Dzežulskį finalinėje atrankoje į muzikinį realybės šou ,,Kelias į žvaigždes“ aplenkė Radžis.  Tačiau Vaidas  nepasidavė ir tęsė dainininko kelią: kitas žingsnis - prancūziškos dainos konkursas, jaunuolis dalyvavo ir muzikiniame projekte „Dangus“, o 2012 metais - „Eurovizijos“ atrankoje, atstovavo Panevėžiui „Chorų karuose“. Šiuo metu  Vaidas Dzežulskis dirba  Panevėžio muzikos teatre, rajone vadovauja vokaliniams kolektyvams.  Jis – vienas įžymiausių  mūsų mokyklos mokinių, pradėjęs dainuoti  būtent čia.  Pats yra sukūręs apie 10 dainų. Trys mūsų mokiniai - Vaidas Dzežulskis, Rūta Lukoševičiūtė, Dominykas Vaitiekūnas - muzikiniame spektaklyje  „Romeo ir Džiuljeta“  atliko pagrindinius vaidmenis.
 
Mūsų mokykla taip pat turi chorą, kaip jam sekasi?

Mūsų choras, o gal tiksliau sakyti – dainavimo grupė – ,,Sol La Si“, jau keleri metai dalyvauja daugelyje renginių: mūsų ir kitų mokyklų,  miesto. Per paskutiniuosius dvejus metus gavome daugiau nei dvidešimt padėkos raštų. Dainavome K. Paltaroko gimnazijos organizuotame giesmelių konkurse, A. Lipniūno mokykloje, ,,Ąžuolo“ progimnazijoje, Minties gimnazijoje. M. Karkos mokykloje tradiciškai kiekvienais  metais dalyvaujame Kovo 11-osios  proga rengiamuose koncertuose, kur gavome Seimo nario P. Urbšio išskirtinį apdovanojimą. Visada dainuojame miesto organizuojamuose renginiuose: dainų šventėse, per miesto gimtadienį, Cido arenoje vykstančiuose renginiuose. Mokyklos 40-mečio proga dainavome pristatant  ,,Saulėtekio” progimnazijos mokinių ir mokytojų kūrybos knygą, mišiose, šventiniame koncerte.

Ar choras atlieka tik vieno, išskirtino žanro kūrinius?

Daugiausiai atliekame populiarias  dainas, nes vaikams jos labiau patinka. Savaime suprantama, jei konkursui reikia Kalėdų giesmės, mes ją ir atliksime. Viskas priklauso nuo šventės. Bet daugiausiai stengiamės dainuoti linksmas, nuotaikingas, geras dainas, kad patiktų ne tik klausytojams, bet ir chorui. Jeigu vaikams nepatinka daina, tai nieko gero ir nesitikėk.
 
Kadangi Jūs mokote muzikos, daug bendraujate su mūsų progimnazijos mokiniais. Ar jie muzikalūs?

Dauguma mūsų mokyklos mokinių yra muzikalūs. Yra išskirtinių klasių – kai kurios labai muzikalios, dirbant malonu klausytis. Deja, būna ir tokių, kurios tiesiog nenori dirbti.

Ko jūs palinkėtumėte  šv. Cecilijos dienos proga mokiniams, mokytojams, mokyklai?

Mylėti muziką, nes kai žmogus myli muziką, tada jis būna ir geros sielos, geras žmogus. Visas gyvenimas be jos man yra niekas, nes muzika – tai širdies daina.
 
                                                            Agilė Kučinskaitė, 8c