2015 m. gruodžio 21 d., pirmadienis

Pagerbtas iškilus Panevėžio visuomenės veikėjas

     Panevėžio Margaritos Rimkevičaitės technologinė mokykla, Panevėžio miesto žydų bendruomenė ir Panevėžio miesto savivaldybė lapkričio 13 d. organizavo konferenciją, skirtą garsaus visuomenės veikėjo, gydytojo Šachnelio Abraomo Mero 150-osioms gimimo ir  85-osioms mirties metinėms praminėti. Renginyje dalyvavo ir mūsų progimnazijos Tolerancijos centro atstovės: Viltė Daniūnaitė, Mintautė Gabriūnaitė, Paulina Augaitė. Jį atidarė PMRTM direktorius Tautvydas Anilionis.
     Sveikinimo žodį tarė Panevėžio miesto meras Rytis Mykolas Račkauskas. Taip pat buvo perskaitytas Izraelio valstybės ambasadoriaus Lietuvos Respublikoje Amiro Maimono laiškas,  kuriame jis nuoširdžiai padėkojo organizatoriams už pastangas. Vėliau vyskupas emeritas Jonas Kauneckas papasakojo istoriją apie tai, jog jo sergantį  tėvą išgydė Š. A. Meras.
     Sveikinimo žodį tarė ir Seimo narys P. Urbšys. Geros valios fondo direktorius V. Vičinskis pabrėžė,  kokia svarbi jaunoji karta – tik ji gali išsaugoti senesnes istorijas. Taip pat pasidžiaugė, kad dar yra žmonių, kurie gali jaunimui jas perpasakoti. Po jo kalbėjo M. Romerio  universiteto profesorė  R. Beliauskienė. Iš jos daugiau sužinojome apie Panevėžį: mūsų miestas garsėjo kaip žydų sveikatos centras, taip pat buvo žinomas kaip Toros studijų miestas, o 1920 m. buvo atidaryta Panevėžio žydų gimnazija.Vėliau išklausėme  Panevėžio žydų bendruomenės pirmininko Gennady Kofman pranešimą „Panevėžio žydų krašto istorijos fragmentai“.
     Minėjimą tęsė gydytoja  Liudvika Knizikevičienė pranešimu „Š. A. Mero visuomeninės ir medicininės veiklos istorija“. Š. A. Meras buvo puikus gydytojas. Prie jo kabineto rinkdavosi daugybė žmonių, o jis neskubėdavo, bet kruopščiai visus apžiūrėdavo. Nuo darbo jį reikėdavo traukti jėga, kad ir savimi pasirūpintų. Po kiek laiko ir pats susirgo. Š. A. Meras nesitenkino paprasta daktaro pareiga. Jis sutiko dirbti be atlyginimo su sąlyga, kad 50% žmonių bus gydomi nemokamai. Buvo kuklus, puikus kolega ir etikos pavyzdys kitiems. Š. A. Meras taip pat buvo garsus Panevėžio visuomenės veikėjas. Viską, ką pasiekė, dalinosi su kitais, žmonės jam ir jo šeimai rodė pagarbą bei dėkingumą. Po mirties buvo palaidotas žydų kapinėse.
     Po konferencijos prie buvusios Žydų ligoninės pastato (dabar Panevėžio infekcinė ligoninė)  vyko iškilminga memorialinės lentos Š. A. Merui atidengimo ceremonija.

                                                                           Viltė Daniūnaitė, 8a